Duurzame bedrijfsvoering: meer dan alleen een groen gebaar

Veel bedrijven vinden het lastig om duurzaamheid te integreren in hun bedrijfsvoering. Er heerst vaak de gedachte dat dit voorbehouden is aan grote internationals en niet haalbaar is voor ZZP’ers en MKB-ondernemingen. Maar dat is een misvatting! Iedereen kan bijdragen aan duurzaamheid, ongeacht de omvang van het bedrijf. In dit blog laat ik je zien hoe zowel grote internationals als ZZP’ers en MKB-ondernemingen kunnen bijdragen aan duurzame bedrijfsvoering.

De Sustainable Development Goals (SDG’s)

Om je te laten zien hoe jij kunt bijdragen aan verduurzaming,  wil ik je graag meenemen in de 17 Sustainable Development Goals. Deze 17 doelen zijn vastgesteld door de Verenigde Naties en richten zich op de klimaatverandering waar we momenteel mee te maken hebben. Ze bieden een praktisch hulpmiddel om duurzaamheid te integreren in je bedrijfsvoering. Bij elk doel hoort een praktische tip, of meerdere tips, die je direct kunt toepassen binnen je onderneming. Ik neem je mee in deze doelen:

Doel 1: Geen armoede

Dit doel gaat niet alleen over het beëindigen van armoede, maar ook over sociale zekerheid en economische middelen. Als bedrijf kun jij bijdragen door bijvoorbeeld producten aan te bieden die gericht zijn op mensen met een laag inkomen, of door goede doelen te steunen die armoede bestrijden.

Doel 2: Geen honger

Dit doel richt zich op het stoppen van honger en het bevorderen van duurzame landbouw. Als bedrijf kun je hieraan bijdragen door gezonde voeding aan te bieden in de kantine, de prijs van vleesproducten te verhogen (en groenten juist goedkoper te maken) en door onderzoek naar duurzame landbouwtechnieken te ondersteunen.

Doel 3: Goede gezondheid en welzijn

Dit doel is relevant voor alle leeftijdsgroepen. Je kunt hieraan bijdragen door bijvoorbeeld gratis gezondheidschecks uit te voeren, gratis sportlessen aan te bieden en bezoeken aan de gezondheidszorg te faciliteren.

Doel 4: Kwaliteitsonderwijs

Dit doel omvat een breed scala aan onderwijsniveaus wereldwijd. Zorg voor gelijke toegang voor mannen en vrouwen, bied extra ondersteuning waar nodig (bijvoorbeeld bij taalbarrières) en zorg voor een breed aanbod van extra cursussen.

Doel 5: Gendergelijkheid

Dit doel streeft naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Let bij het aannemen van nieuwe werknemers niet op sekse, maar kijk naar kwaliteiten. Voorkom stereotypering in blogs, artikelen of boeken en maak het voor jouw medewerkers gemakkelijk om melding te maken van ongewenst gedrag.

Doel 6: Schoon water en sanitair

Zorg als bedrijf voor voldoende sanitaire voorzieningen met bijvoorbeeld waterbesparende spoelknoppen. Ook kun je regenwater opslaan en gebruiken voor verzorging van bijvoorbeeld de kantoortuin. Extra voordeel: werken in de natuur werkt ook nog eens rustgevend!

Doel 7: Betaalbare en duurzame energie

Dit doel staat voor de toegankelijkheid tot betaalbare, betrouwbare en duurzame energie voor iedereen. Ondersteun goede doelen en maak gebruik van duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie, om CO2-uitstoot te verminderen.

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

Doel 8 gaat over het terugdringen van de werkeloosheid en het tegengaan van moderne slavernij, mensenhandel en gedwongen arbeid. Creëer functies voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en wees alert op de herkomst van materialen en productieomstandigheden.

Doel 9: Industrie, innovatie en infrastructuur

Stimuleer technische vooruitgang en verbetering van de infrastructuur. Let ook op het gebruik van herbruikbare verpakkingen.

Doel 10: Ongelijkheid verminderen

Baseer loon op kwaliteit en niet op geslacht of afkomst. Organiseer lezingen en workshops over gelijkheid en steun projecten die zich hiervoor inzetten.

Doel 11: Duurzame steden en gemeenschappen

Stimuleer fietsgebruik en creëer groene ruimtes, zoals insectenhotels en nestkasten, om steden en gemeenschappen te verduurzamen.

Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie

Hierin kijken we naar de inzet en het duurzame beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Beperk afvalproductie door preventie, vermindering, recyclen en hergebruik. Koop alleen wat nodig is en bewaar restjes.

Doel 13: Klimaatactie

Verminder CO2-uitstoot door bijvoorbeeld over te stappen op elektrische auto’s en gebruik te maken van online vergaderingen.

Doel 14: Leven in het water

Dit doel houdt zich bezig met het behoud en duurzaam gebruik van de oceanen, de zeeën en de maritieme hulpbronnen. Voorkom overbevissing en creëer bewustwording over de gevolgen van plastic in de oceanen.

Doel 15: Leven op het land

Bescherm, herstel en bevorder duurzaam gebruik van ecosystemen en bossen. Steun lokale initiatieven voor natuurbehoud.

Doel 16: Vrede, justitie en sterke publieke diensten

In dit doel gaat over het bevorderen van vreedzame en inclusieve samenlevingen met het oog op duurzame ontwikkeling. Het gaat ook over het verminderen van geweld en corruptie in de wereld en het verbeteren van rechtssystemen. Maak het laagdrempelig om melding te maken van ongewenst gedrag en ondersteun workshops en cursussen over dit onderwerp.

Doel 17: Partnerschap om doelen te bereiken

Dit laatste doel gaat over het behalen van alle doelen en de gezamenlijkheid om dit te doen. Start een community en sluit partnerschappen om samen de duurzaamheidsdoelen te bereiken. Vaak zijn we al duurzamer bezig dan waar we ons bewust van zijn en ik hoop dat je een hoop van bovenstaande doelen en tips al toepast in jouw bedrijf. We hebben een hoop stappen te maken met zijn allen, maar het begint bij bewustwording en het kijken naar dat wat je zelf kunt doen om bij te dragen aan verduurzaming. Als persoon, als bedrijf, als zzp’er, als mens.

Meer weten of benieuwd hoe duurzaam jouw bedrijf al is?

Wil jij hier meer over weten of ben jij nieuwsgierig hoe duurzaam jouw bedrijf al is? Doe dan de test of neem vrijblijvend contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten